Doar tu poți preveni incertitudinea din viitorul copilului tău
Stem Cells Bank îți oferă siguranța pe care doar un părinte o poate oferi
Pentru a preveni incertitudinea apărută pe piața de stocare a celulelor stem din România, Stem Cells Bank preia în condiții de deplină siguranță probele de celule stem stocate în alte bănci.
biotehnologiede ultimă generație

Întrebări

Facebook
Twitter
luni, 19 martie, 2018
În 26 Aprilie va avea loc un nou seminar gratuit "Îngrijirea nou-născutului [...]
vineri, 05 octombrie, 2012
În perioada 19-21 octombrie, la Iulius Mall Timișoara, îi așteptăm pe toți [...]
miercuri, 15 august, 2012
Stem Cells Bank vă oferă acum procesare și stocare gratuită a celulelor mezenchimale [...]

Care este diferenţa dintre celulele stem şi celulele tipice?

Celulele stem pot fi pluripotente sau totipotente. Aceste celule sunt capabile să se diferenţieze şi să se transforme în celule mature sau să se multiplice, ducând astfel la apariţia de noi celule stem, care sunt capabile să se diferenţieze în celule mature, atunci când circumstanţele sunt propice. De exemplu, o celulă stem mezenchimală, care se află în măduva osoasă, se va diferenţia pentru a forma oase, cartilaje, celule adipoase sau musculare în funcţie de factorii care sunt răspunzători pentru diviziunea celulară.

Care este rolul lor?

Celulele stem se pot diferenţia în toate tipurile de celule. O celulă stem care se poate diferenţia în toate tipurile de celule este numită celulă totipotentă (celula stem embrionară), iar cea care se poate diferenţia în unele tipuri de celule este numită pluripotentă (celulă stem adultă). Funcţia lor principală este homeostazia şi repararea ţesuturilor umane afectate. Comportamentul celulelor stem depinde de mediul în care se găsesc sau de ţesutul în care se vor stabili. De exemplu, în măduva osoasă reînnoirea celulelor se face constant cu scopul de a se diferenţia în tipuri de celule hematopoietice, în principal în eritrocite şi leucocite, în timp ce în intestin, în condiţii obişnuite, prezenţa acestora rămâne stabilă.

Care sunt bolile care pot fi tratate cu celule stem?

Până în prezent există 70 boli tratabile cu celule stem. La nivel global celulele stem sunt utilizate tot mai des în medicina regenerativă şi în boli precum diabetul de tip-1, în boli neurologice, cum ar fi paralizia cerebrală. Anul trecut au fost efectuate patru transplanturi pentru paralizia cerebrală la Universitatea Duke din Arizona, în timp ce în acest an există deja peste 200 de cazuri pentru care s-a folosit sângele din propriul cordon ombilical (transplant autolog). În Japonia, 50% din transplanturi sunt efectuate cu celule din sângele din cordonul ombilical şi nu cu cele din măduva osoasă.

De ce este important să stochez sângele din cordonul ombilical la o bancă privată?

Găsirea unui donator compatibil pentru pacient este foarte dificilă şi, uneori, chiar imposibilă. Există şase proteine cu rol esenţial care determină dacă o grefă va fi respinsă sau nu. Din păcate, aceste proteine au între 58 şi 124 de tipuri de celule diferite, deci posibilitatea de a exista o compatibilitate totală cu 6 din 6 proteine identice între un beneficiar şi un donator este extrem de scăzută. Soluţia acestei probleme este stocarea grefei de sânge din cordonul ombilical al copilului. În cazul în care este nevoie de celule stem pentru transplant, Stem Cells Bank va elibera în 48 de ore grefa, iar compatibilitatea în cazul transplantului autolog va fi absolută, de 6/6. În cazul folosirii grefei pentru un al doilea copil cu aceeaşi părinţi biologici există o posibilitate de compatibilitate de 6/6 în timp ce probabilitatea este de 25% (una din patru combinaţii).

Cine recoltează sângele din cordonul ombilical?

Obstetricianul şi moaşa sunt persoanele autorizate şi cu pregătirea specifică necesară pentru a efectua o recoltare de succes. Este important să înmânaţi obstetricianului kitul de colectare Stem Cells Bank înainte de naştere. Procedura este foarte uşoară şi sigură.

Există vreun pericol pentru copil sau mamă?

Nu există nici un pericol pentru mamă sau copil. După naştere, nou-născutul va fi preluat de neonatolog sau moaşă şi i se va acorda îngrijirea necesară. Ulterior, după spalarea cu ser fiziologic şi pulverizarea unei substanţe dezinfectante, vena ombilicală va fi puncţionată pentru ca sângele să fie colectat. După colectare, kit-ul va fi sigilat şi transportat pentru analiza ulterioară a probei în laboratorul Stem Cells Bank.

Este naşterea prin cezariană o problemă pentru recoltare?

Nu există nicio diferenţă. Recoltarea este o procedură foarte simplă şi inofensivă.

De ce se testează prezenţa a cinci virusuri prin recoltarea de sânge periferic de la mamă?

Băncile de celule stem trebuie să respecte în totalitate directivele UE 2004/23/CE, 2006/17/CE şi legislaţia românească pentru donarea, recoltarea şi testarea de ţesuturi şi celule umane. Toate băncile de celule stem trebuie să respecte legislaţia şi să testeze prezenţa a şase virusuri care sunt foarte periculoase şi care pot fi transferate direct de la mamă la copil, existând pericolul de infectare a grefei: HIV, VDRL, CMV, Hepatita B, Hepatita C. În cazul în care unul dintre aceste virusuri este detectat, grefa de sânge nu este depozitată. Nu uita că Stem Cells Bank va returna în totalitate depozitul iniţial în cazul în care grefa nu poate fi stocată.

De ce este important să stocăm grefa în două compartimente?

Stem Cells Bank stochează grefa în două compartimente distincte, oferind posibilitatea a două transplanturi. În cazul în care grefa urmează să fie folosită pentru un transplant, dubla compartimentare ne oferă posibilitatea de a decriogena doar un compartiment din grefa de sânge, dacă numărul de celule este suficient. Cel de-al doilea compartiment va fi stocat în continuare pentru a putea fi utilizat pentru un alt posibil transplant. În cazul în care grefa este stocată într-un singur compartiment, reutilizarea după decriogenare este imposibilă.

Care sunt criteriile care trebuie îndeplinite pentru ca o grefă să poată fi depozitată?

Criteriile calitative: absenţa infecţiilor virale, a ciupercilor sau a infecţiilor bacteriene, viabilitatea celulelor şi abilitatea lor de a se diferenţia. Criterii cantitative: mai mult de 200 de milioane de leucocite TNC sunt necesare pentru a accepta o grefă şi pentru a continua crioconservarea sa, fără a fi nevoie de nici un acord special în privinţa aceasta. Fiecare grefă este verificată şi îi este măsurat volumul. Cu cât este mai mare volumul, cu atât mai mare este numărul de celule stem din grefa de sânge. În cazul în care numărul de celule este mai mic de 200 milioane, singura posibilitate de a continua crioconservarea este multiplicarea celulelor. În cazul în care decideţi să multiplicaţi celulele, procedura se va derula conform planului. Ca urmare a cercetărilor din domeniu, credem că multiplicarea celulelor va fi posibilă în viitorul apropiat.

Unde are loc stocarea?

Stem Cells Bank garantează transportul rapid şi in condiţii de sigurantă a grefei în laborator. Stocarea grefei se face în spaţiul de depozitare Stem Cells Bank, în incinta Spitatului Athena din Timişoara.

De ce se stochează grefele timp de 20 de ani?

Există precedentul unui transplant cu celule stem stocate timp de11 ani. De asemenea, un studiu recent arată că celulele sunt viabile pentru cel puţin 15 ani. Aceste grefe ar putea fi utilizabile un timp extrem de îndelungat, dar încă nu s-a demonstrat ştiinţific acest lucru.

Cum vom afla dacă se poate stoca grefa de sânge?

La aproximativ 2 săptămâni de la naştere veţi primi de la Stem Cells Bank un raport oficial cu informaţiile despre grefa: volumul de sânge recoltat, numărul de celule stocate şi rezultatul testelor bacteriologice şi virusologice.

Ce proceduri urmăm atunci când avem nevoie de grefă pentru transplant?

În cazul în care grefa urmează să fie folosită, Stem Cells Bank va elibera grefa în decurs de 48 de ore şi o va transporta pentru a fi folosită de către pacient. Pentru acest lucru sunt necesare semnăturile ambilor părinţi. Toate procedurile se vor desfăşura sub supravegherea strictă a Agenţiei Naţionale de Transplant, care a acordat acreditarea laboratorului.

Există diferite tipuri de tehnici pentru procesarea sângelui ombilical?

Primele date despre stocarea celulelor stem din sângele cordonului ombilical au fost furnizate la începutul anilor 90. La început băncile stocau toată unitatea de sânge din cordonul ombilical. Această metodă de stocare era ieftină, nu presupunea dotarea complexă a laboratorului şi necesita efort şi expertiză minime. Tehnica a fost folosită până în momentul în care abordarea modernă a sugerat izolarea celulelor nucleate. Diferenţa faţă de tehnica veche constă în separarea plasmei şi a eritrocitelor de produsul final ce urmează a fi stocat, şi anume celule nucleate, din care fac parte şi celulele stem. Această metodă presupune folosirea de tehnici de procesare şi stocare moderne, costisitoare comparativ cu tehnica iniţială. Prima problemă care apare la stocarea întregii unităţi de sânge ombilical este hemoglobina rezultată în urma fracţionării eritrocitelor în timpul procesului de crioprezervare. Deşi există studii care sugerează faptul că procedura de eliminare a hemoglobinei în cadrul stocării de celule stem din sângele ombilical nu este obligatorie, nu există informaţii ştiinţifice care să confirme faptul că eliminarea hemoglobinei poate fi omisă. A doua problemă se referă la posibilele reacţii ale pacientului din cauza incompatibilităţii sistemului ABO/Rh al donatorului. Mai precis, chiar şi în cazul în care transplantul de celule stem are loc între doi fraţi, donatorul şi receptorul pot fi histocompatibili chiar dacă nu au aceeaşi grupă sanguină. Dacă celulele roşii nu au fost înlăturate înainte de crioprezervare, posibilele reacţii pot afecta reuşita transplantului şi sănătatea pacientului. Stem Cells Bank foloseşte tehnologia de ultimă oră în procesarea celulelor stem prin Biosafe Sepax®. Sistemul Sepax întrece orice altă tehnică de procesare a sângelui din cordonul ombilical pentru că obţine cele mai bune rezultate pentru fiecare probă de sânge.

Există mai multe tehnici pentru stocarea sângelui din cordonul ombilical?

Sângele de la nivelul cordonului ombilical trebuie stocat la temperaturi scăzute de sub -100°C pentru ca integritatea celulară să fie asigurată. Până de curând, singura opţiune de a putea obţine această temperatură era stocarea în azot lichid, care asigură o temperatură de -196°C. Alternativa stocării în azot lichid este folosirea echipamentelor speciale care creează vapori de azot lichid şi întreţin o temperatură între -165°C şi -140°C. Această tehnică elimină două din problemele depozitării cu azot lichid: - Azotul lichid pluteşte printre probele stocate şi creşte riscul contaminării încrucişate. Acest risc este eliminat dacă stocarea are loc în vapori de azot. - În cazul în care o probă este solicitată pentru utilizare, aceasta trebuie adusă gradual la temperatura camerei. Studiile arată faptul că intervalul de timp în care o proba ajunge de la temperatura de stocare la temperatura camerei cauzează distrugerea celulară. Celulele stocate la -140°C în vapori de azot au o rată de recuperare celulară mai mare decât celulele stocate în azot lichid. Stem Cells Bank foloseşte pungile criogenice şi, în acest fel, asigură o rată de recuperare celulară mai mare.

Este acreditarea Agenţiei Naţionale de Transplant suficientă pentru siguranţa viitorilor părinţi?

Stem Cells Bank a obţinut acreditarea Agenţiei Naţionale de Transplant şi a Ministerului Sănătăţii. Această acreditare are la bază legislaţia naţională şi directivele Comisiei Europene privitoare la operarea băncilor de ţesuturi şi celule. Aceste directive cuprind specificaţii stricte în ceea ce priveşte construcţia şi funcţionarea de zi cu zi a băncii. O parte din aceste reguli stricte se referă la sistemul de Asigurare a Calităţii care acoperă procedura de la înregistrarea pacientului, recepţia unităţii de sânge din cordonul ombilical şi reutilizarea pentru transplant. Inspecţia şi acreditarea Agenţiei Naţionale de Transplant şi a Ministerului Sănătăţii este mult mai complexă decât orice altă certificare ISO 9001:2008. Viitorii părinţi pot fi încrezători în faptul că Stem Cells Bank funcţionează după un sistem de asigurare a calităţii foarte strict.

București
Address
Ep. Chesarie 15, Bloc Tronfon F, Sector 4, 040183
Phone
0040 736 402 578
Timișoara
Address
Calea Aradului 113, 300645
Phone
0040 - 256 - 27 56 40
Fax
0040 - 256 - 27 56 42